Työttömyysturva ja lausunnot
TE-palvelut siirtyvät valtiolta kunnille järjestettäväksi 1.1.2025 alkaen. Hämeenlinna, Forssa, Hattula, Tammela, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä muodostavat yhteisen TyöHämeen työllisyysalueen, jossa Hämeenlinnan kaupunki toimii työvoimapalveluiden järjestämisen vastuukuntana.
Työttömyysturva auttaa sinua pärjäämään, kunnes saat työtä tai alat opiskella. Saat työttömyyden ajan rahaa Kelalta tai työttömyyskassasta, jos olet kassan jäsen. Työttömyysturvan muotoja ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.
Sinulla on oikeus ansiopäivärahaan tai peruspäivärahaan, jos olit työssä, kun jäit työttömäksi. Lisäksi työsi täytyy täyttää tietyt ehdot. Jos nämä ehdot eivät täyty, voit saada työmarkkinatukea.
Lue lisää Kelan sivuilta
Ilmoittaudu mahdollisimman pian TyöHämeelle työttömäksi työnhakijaksi, jos
- jäät työttömäksi eli työsi loppuu
- sinut lomautetaan työstäsi
- palaat takaisin töihin esimerkiksi vanhempainvapaan jälkeen.
Ilmoittautumisen jälkeen TyöHämeen työnvälittäjä tarkistaa, voitko saada työttömyysturvaa eli rahatukea työttömyyden ajan. Hän lähettää tilanteestasi lausunnon Kelalle tai työttömyyskassalle eli työttömyysetuuden maksajalle.
Hae työttömyysturvaa ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien Kelasta tai työttömyyskassastasi. Katso tarkemmat ohjeet Kelan tai kassan verkkosivuilta.
Kela tai työttömyyskassa päättää tilanteesi ja TyöHämeen lausunnon perusteella, maksetaanko sinulle työttömyysturvaa ja kuinka paljon.
- Kelan maksama peruspäiväraha ja työmarkkinatuki
- Työttömyyskassojen maksama ansiopäiväraha
- Alle 25-vuotiaan työttömyysturva
Sinulta voidaan pyytää lisäselvityksiä tilanteestasi.
Vastaa tällaiseen selvityspyyntöön mahdollisimman tarkasti. Katso, mihin mennessä sinun täytyy vastata. Vastaa aina ajoissa! Jos vastaat myöhässä, selvitystäsi ei oteta huomioon. Silloin on todennäköistä, että et saa rahaa työttömyyden aikana.
Selvityspyyntöön on helpointa vastata verkossa Oma asiointi -palvelussa. Siellä voit myös seurata pyyntöjen ja lausuntojen tilannetta.
Lausunnot
Lain mukaan työllisyyspalvelun täytyy tehdä selvitys, onko sinulla oikeus työttömyysturvaan eli rahatukeen työttömyyden aikana.
TyöHäme selvittää työtilanteesi ja antaa siitä lausunnon Kelalle tai työttömyyskassalle eli taholle, joka maksaa työttömyysrahasi. Kela tai kassa päättää TyöHämeen lausunnon perusteella, saatko rahaa.
Koska lausunto on hyvin tärkeä, sinulta voidaan pyytää sitä varten lisää tietoa. Tällaista pyyntöä sanotaan selvityspyynnöksi. Pyynnössä sinulta voidaan pyytää esimerkiksi puuttuvia tietoja tai jokin asiakirja, todistus tai selvitys tilanteestasi.
Selvityspyynnössä kerrotaan, milloin siihen täytyy vastata. Jos et vastaa ajoissa, voit menettää työttömyysturvan tai sen maksamiseen voi tulla taukoja.
Kun olet antanut kaikki tiedot, TyöHäme lähettää lausunnon tilanteestasi Kelalle tai työttömyyskassalle. Tähän menee korkeintaan 30 päivää aikaa.
Kela tai työttömyyskassa voi tehdä päätöksen työttömyysturvastasi, kun se on saanut lausunnon. Katso Kelan tai kassan verkkosivuilta, kuinka pitkä aika niillä menee päätöksen tekemiseen.
Työllisyyspalvelun lausunnosta ei voi tehdä valitusta. Lausunto voidaan kuitenkin käsitellä uudelleen. Silloin ehtona on, että sinulla on uutta tietoa työtilanteestasi. Uutta tietoa on esimerkiksi todistus tai muu liite, joka puuttui, kun ilmoittauduit työttömäksi työnhakijaksi.
Jos haluat lisää tietoa tai että lausuntosi käsitellään uudelleen, pyydä TyöHämettä olemaan sinuun yhteydessä. Jätä yhteydenottopyyntö Oma asiointi –palvelussa.
Kelan tai työttömyyskassan päätöksestä voi valittaa. Ohje lukee päätöksessä.
Karenssi tarkoittaa, että työnhakija ei saa työttömyysturvaa eli rahatukea tiettynä aikana. Syy on se, että työnhakija ei ole noudattanut sääntöjä. Karenssin nimi Suomen laissa on korvaukseton määräaika.
Omassa työllistymissuunnitelmassasi kerrotaan, miten sinun täytyy hakea töitä. Suunnitelma tehdään yhdessä sinun kanssasi, ja sinun täytyy noudattaa suunnitelman asioita ja aikatauluja.
Työtarjous tarkoittaa, että TyöHäme ehdottaa sinulle tiettyä työpaikkaa. Sinun täytyy hakea tätä työtä, jos olet ollut työtön vähintään 6 kuukautta alkuhaastattelun jälkeen. Sinun ei ole pakko hakea tätä työtä, jos olet ennen työtarjousta raportoinut, että olet hakenut niin montaa työpaikkaa kuin suunnitelmassasi lukee.
Työttömyyden aikana sinun täytyy vastata TyöHämeen viesteihin, tulla tapaamisiin ja osallistua palveluihin. Sinun täytyy myös vastata työtarjouksiin eli hakea työpaikkoja. Jos et noudata näitä sääntöjä, voit saada karenssin eli työttömyysrahasi maksaminen lopetetaan tietyksi ajaksi.
Karenssi on eri asia kuin omavastuuaika. Omavastuuaika on työttömyyden alun 7 ensimmäistä päivää. Tältä ajalta ei makseta päivärahaa.
Lain mukaan työttömällä työnhakijalla on oikeuksia ja velvollisuuksia. Säännöt on suunniteltu niin, että ne auttavat pärjäämään työttömänä ja löytämään työtä. Kun noudatat sääntöjä, saat työttömyysturvan eli rahatukea säännöllisesti.
Tee siis tarkasti ja ajoissa kaikki asiat, jotka olet luvannut TyöHämeelle.