Työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet
TE-palvelut siirtyvät valtiolta kunnille järjestettäväksi 1.1.2025 alkaen. Hämeenlinna, Forssa, Hattula, Tammela, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä muodostavat yhteisen TyöHämeen työllisyysalueen, jossa Hämeenlinnan kaupunki toimii työvoimapalveluiden järjestämisen vastuukuntana.
Suomen lain mukaan työttömällä työnhakijalla on oikeuksia ja velvollisuuksia.
Tutustu lakiin julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta. Sivu on yleiskielellä.
Työnhakijan oikeudet
Sinulla on oikeus käyttää työllisyyspalvelua ja työllisyyspalvelulla velvollisuus auttaa sinua. Meillä on yhteinen tavoite: löytää sinulle työtä.
Voit hakea työttömyysturvaa eli rahatukea työttömyyden ajaksi Kelasta tai työttömyyskassasta. Saat rahaa, jos työtilanteesi täyttää tietyt ehdot.
TyöHämeestä saat oman työnvälittäjän. Hän pitää sinuun yhteyttä ja auttaa työnhaussa.
TyöHäme tekee kanssasi työllistymissuunnitelman ja eli suunnitelman siitä, miten saat työtä. Oma työnvälittäjäsi auttaa, että pystyt noudattamaan suunnitelmaa.
TyöHäme tarjoaa sinulle erilaisia palveluja, jotka auttavat työnhaussa tai kouluttautumisessa.
Työnhakijan velvollisuudet
Oma työnvälittäjäsi kertoo sinulle, mitä velvollisuuksia työttömällä työnhakijalla on.
Tässä on kerrottu tärkeimmät velvollisuudet eli asiat, jotka työnhakijan täytyy tehdä. Noudata näitä ohjeita, niin saat työttömyysturvaa.
Työnhakijan täytyy hakea uutta työtä aktiivisesti. Etsi työpaikkoja ja hae työtä, jota työnvälittäjä sinulle ehdottaa. Jos et hae työtä, voit menettää työttömyysturvan.
Jos olet alle 25 vuotta ja sinulla ei ole ammatillista tutkintoa, sinun täytyy hakea myös ainakin kahteen opiskelupaikkaan.
On tärkeää, että teet koko työnhaun ajan yhteistyötä TyöHämeen kanssa:
- noudata työllisyyssuunnitelmaasi eli hae työtä suunnitelman mukaan
- vastaa TyöHämeen puheluihin ja viesteihin
- anna lisätietoa, jos saat selvityspyynnön jostakin asiasta.
Jos et hae aktiivisesti työtä ja noudata näitä yhteistyön sääntöjä, työnhakusi voi katketa. Silloin et saa työttömyysturvaa. Voit kuitenkin ilmoittautua uudelleen työhakijaksi. Tee se Oma asiointi – Työmarkkinatori -palvelussa. Jos saat palvelussa ilmoituksen, että työnhakusi on estetty, tule käymään TyöHämeen toimipisteessä.
Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita uudet tiedot heti TyöHämeelle. Voit päivittää yhteystiedot Oma asiointi -palvelussa tai kun tapaat työvalmentajan seuraavan kerran.
Ilmoita heti, jos tilanteesi muuttuu. Jos saat työttömyysturvaa ilman oikeaa syytä, voit joutua maksamaan rahan takaisin.
Noudata aikatauluja, jotka on sovittu työllistymissuunnitelmassasi.
Työnhakuvelvollisuus
Työnhakuvelvollisuus tarkoittaa, että työttömän täytyy hakea työtä. Oma työllistymissuunnitelmasi kertoo tarkemmin, mitä sinun täytyy tehdä. Suunnitelma tarkistetaan noin 3 kuukauden välein.
TyöHäme voi tehdä sinulle työtarjouksen eli ehdotuksen työpaikasta. Yleensä tällaista työpaikkaa täytyy hakea. Saat lisää tietoa omalta työnvälittäjältäsi.
On monta tapaa täyttää työnhakuvelvollisuus:
- Voit hakea työtä, joka kestää ainakin kaksi viikkoa. Vastaa työpaikkailmoitukseen tai lähetä avoin hakemus sinua kiinnostavaan työpaikkaan.
- Voit hakea työpaikkaa, jota TyöHäme sinulle ehdottaa.
- Voit pyytää lisää työtunteja nykyiseltä työnantajaltasi, jos olet osa-aikatyössä.
- Voit ilmoittautua hakijaksi vuokratyöyritykseen tai hakea työpaikkaa vuokratyöyrityksen kautta.
- Voit julkaista työnhakuprofiilin Työmarkkinatorilla tai muulla työnhaun sivustolla. Voit myös julkaista oman portfolion verkossa. Portfoliossa on työnäytteitä.
- Voit tehdä töitä yrittäjänä.
- Voit hakea apurahaa työskentelyä varten.
Vinkkejä työnhakuun saat Näin haet töitä -sivultamme.
Sinun täytyy raportoida eli ilmoittaa TyöHämeelle, miten haet työtä. Näin tiedämme, että olet aktiivinen ja voit saada työttömyysturvaa. Katso raportoinnin päivämäärät omasta työllistymissuunnitelmastasi.
Raportoiminen Oma asiointi -palvelussa on helpoin tapa. Jos et voi käyttää verkkopalvelua, sovi raportoinnista työnvälittäjäsi kanssa. Raportoinnissa ilmoitat, mitä työtä olet hakenut, miten ja mistä.
Jos saat työpaikan, mutta kieltäydyt siitä ilman hyvää syytä, voit joutua karenssiin. Karenssi tarkoittaa 30–45 päivän aikaa, jolloin et saa työttömyysturvaa. Karenssista päättää työttömyystuen maksaja eli Kela tai työttömyyskassa.