Näin ilmoittaudut työnhakijaksi
TE-palvelut siirtyvät valtiolta kunnille järjestettäväksi 1.1.2025 alkaen. Hämeenlinna, Forssa, Hattula, Tammela, Jokioinen, Humppila ja Ypäjä muodostavat yhteisen TyöHämeen työllisyysalueen, jossa Hämeenlinnan kaupunki toimii työvoimapalveluiden järjestämisen vastuukuntana.
Onko työsi loppunut tai loppuuko se pian?
Tältä sivulta saat tietoa, miten ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi. Saat myös vinkkejä siitä, miten voit hakea työtä ja miten voit parantaa mahdollisuuksiasi saada työtä.
Toimi näin, kun sinulla ei ole työpaikkaa
Ilmoittaudu työnhakijaksi heti kun tiedät, että työsi loppuu tai sinut lomautetaan. Ilmoituksen tekemiseen tarvitset tiedon, minä päivänä työttömyys tai lomautus alkaa.
Alamme heti selvittää, onko sinulla oikeutta työttömyysturvaan eli mahdollisuus saada rahatukea työttömyyden ajan.
Voit ilmoittautua työnhakijaksi myös, kun olet ollut poissa työelämästä ja haluat taas aloittaa työt.
- Ilmoittaudu työnhakijaksi Työmarkkinatorin Oma asiointi- verkkopalvelussa.
Tarvitset verkkopankkitunnuksen, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin.
Sinun täytyy olla EU:n eli Euroopan unionin, Euroopan talousalueen eli ETA-maan tai Sveitsin kansalainen. - Täytä yhteystietosi sekä tiedot työstäsi ja koulutuksestasi.
- Kerro mahdollisimman tarkasti tilanteestasi.
Kerro esimerkiksi siitä, että työsi loppuu. Voit kertoa myös opiskelusta tai omasta yrityksestäsi. - Jos et voi käyttää Oma asiointi -verkkopalvelua, varaa aika tapaamisen TyöHämeen työnvälittäjän kanssa. Voit varata ajan
o sähköisen ajanvarauksen kautta
o puhelimella
o TyöHämeen työllisyyspalveluiden toimipisteessä Hämeenlinnassa tai Forssassa. - TyöHäme tarkistaa oikeutesi työttömyysturvaan eli siihen, voitko saada rahatukea työttömyyden aikana. Lähetämme asiasta lausunnon rahatuen maksajalle. Maksaja on aina Kela tai työttömyyskassa.
Suomen lain mukaan työttömällä työnhakijalla on oikeuksia ja velvollisuuksia.
Työttömyysturva on rahallinen etuus. Työttömyysturva tarkoittaa, että saat rahatukea työttömyyden ajan. Tämän rahan maksaa Kela tai työttömyyskassa. Voit saada ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.
Jokaisella uudella työnhakijalla on alkuhaastattelu.
Voit varata ajan haastatteluun sähköisen ajanvarauksen kautta. Voit myös odottaa, että TyöHäme ottaa sinuun yhteyttä ja sopii haastattelun ajan. Haastattelu on yleensä 5 arkipäivän sisällä siitä, kun olet ilmoittautunut työhakijaksi.
Alkuhaastattelussa puhutaan tilanteestasi. Sinun kanssasi tehdään työllistymissuunnitelma eli suunnitelma työnhausta. Sinun täytyy noudattaa tätä suunnitelmaa.
Mieti jo ennen haastattelua, millaista työtä voit tehdä. Mieti myös, tarvitsetko lisää koulutusta tai haluatko vaihtaa alaa.
Jos saat uuden työpaikan jo ennen alkuhaastattelua, peru haastattelu.
Työnhakukeskustelu tarkoittaa, että puhut oman työnvälittäjäsi kanssa tilanteestasi. Kerrot, miten olet hakenut työtä. Suunnittelette, mitä teet seuraavaksi.
Työnhakukeskustelut ovat osa työnhakua, eli niihin on pakko osallistua. Keskustelussa saat apua työnhakuun ja työllistymissuunnitelmaasi päivitetään.
Keskustelujen välissä sinun täytyy hakea työtä aktiivisesti. Ohjeet ja suunnitelma tähän ovat omassa työllistymissuunnitelmassasi.
TyöHämeellä on ilmaisia palveluja, jotka auttavat työnhaussa. Kysy lisää omalta työnvälittäjältä.